Обгрунтування технічних якісних характеристик предмета закупівлі,розміру бюджетного призначення,очікуваної вартості предмета закупі
ОБҐРУНТУВАННЯ
технічних та якісних характеристик закупівлі
Послуги з організації харчування в закладах освіти (аутсорсингові послуги) , розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі (оприлюднюється на виконання постанови Кабміну № 710 від 11.10.2016 «Про ефективне використання державних коштів» (зі змінами))
Найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, його категорія: Відділ освіти Гречаноподівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області юридична особа що забезпечує потреби держави або територіальної громади
Назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності): Послуги з організації харчування в закладах освіти (аутсорсингові послуги) за кодом ДК 021:2015: 55510000-8 — Послуги їдалень на 2025 рік.
Вид та ідентифікатор процедури закупівлі: Відкриті торги з Особливостями за № у ЦБД UA-2025-09-16-010893-а . Очікувана вартість та обґрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі: 587125,00 грн. (П’ятсот вісімдесят сім тисяч сто двадцять п’ять гривен 00 копійок) з/без ПДВ.
Обгрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі Відповідно до статті 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», частини статті 25 Закону України «Про освіту»,Закону України «Про охорону здоров’я дитинства», наказу Міністерства освіти і науки від 21.11.2002 №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних та комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах», постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»,Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України №2205 від 25.09.2020 року ,програми організації харчування дітей у закладах освіти Гречаноподівської сільської ради на 2024-2027 роки,затвердженої рішенням сесії Гречаноподівської сілььскої ради №1908-37/VIII від 12.03.2024,з метою визначення вартості плати для батьків за перебування дітей у закладах освіти,звільнення від плати для певних категорій громадян, та з метою організації харчування учнів у закладах освіти Гречаноподівської сілььскої ради очікувана вартість харчування однієї дитини на день по вікових категоріях становить:
діти від 6 до 11 років - 85,00 грн.; діти від 11 до 14 років - 90,00 грн.; діти від14 до 18 років – 95,00 грн.
Вартість харчування зазначених категорій дітей за рахунок бюджетних коштів у закладах освіти регулюється постійною комісією з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва, з гуманітарних питань (освіти, культури, молоді, фізкультури і спорту, з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення) рішенням сесії Гречаноподівської сільської ради «Про встановлення розміру вартості харчування для учнів загальної середньої освіти Гречаноподівської сільської ради» № 2498-58/VIII від 09.09.2025 року, рішенням сесії Гречаноподівської сільської ради «Про організацію харчування учнів закладів загальної середньої освіти Гречаноподівської сільської ради у 2025/2026 навчальному році» № 2497-58/VIII від 09.09.2025 року та програми організації харчування дітей у закладах освіти Гречаноподівської сільської ради №1908-37/ VIII від 12.03.2024 року.
Харчування здобувачів освіти повинно повністю відповідати фізіологічній потребі дитячого організму у поживних речовинах та енергії відповідно до статево-вікових особливостей, а також вимогам санітарного законодавства та нормам харчування, визначеним постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305. Ціна послуг повинна включати витрати на закупівлю продуктів, транспорт, приготування, а також витрати на прибирання та миття посуду тощо.
Ціна послуг повинна включати всі податки та збори, обов’язкові платежі. Кількість учнів може змінюватися відповідно до фактичного відвідування. Не врахована Учасником вартість окремих послуг не сплачується Замовником окремо та вважається врахованою у ціні його тендерної пропозиції. Враховуючи зазначене, замовник прийняв рішення стосовно застосування таких технічних та якісних характеристик предмета закупівлі:
ІНФОРМАЦІЯ ПРО НЕОБХІДНІ ТЕХНІЧНІ, ЯКІСНІ ТА КІЛЬКІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРЕДМЕТА ЗАКУПІВЛІ ТЕХНІЧНА СПЕЦИФІКАЦІЯ ДО ПРЕДМЕТА ЗАКУПІВЛІ ДК 021:2015: 55510000-8 — Послуги їдалень Послуги з організації харчування в закладах освіти (аутсорсингові послуги)
Харчування здобувачів освіти / дітей повинно повністю відповідати фізіологічній потребі дитячого організму у поживних речовинах та енергії відповідно до статево-вікових особливостей, а також вимогам санітарного законодавства та нормам харчування, визначеним постановою КМУ від 24.03.2021 № 305.
Учасник розраховує ціну послуги відповідно до примірного чотиритижневого сезонного меню для різних вікових груп, що також ураховують особливі дієтичні потреби здобувачів освіти / дітей (у разі їх наявності), потребу в лікувальному харчуванні (у разі прийняття відповідного рішення засновником закладу) та сезонність (осінь, зима, весна, літо). Послуги їдалень Послуги з організації харчування в закладах освіти (аутсорсингові послуги), а також приготування їжі будуть здійснюватися виключно в приміщеннях їдалень та харчоблоків навчальних закладів, наведених у додатку 1.2 до цього додатка. Ціна послуг повинна включати витрати на закупівлю продуктів, транспорт, приготування, а також витрати на прибирання та миття посуду тощо. Ціна послуг повинна включати всі податки та збори, обов’язкові платежі. Кількість учнів може змінюватися відповідно до фактичного відвідування.
Учасник у пропозиції також враховує, що протягом року змінюється віковий та кількісний склад учнів, а також необхідність в організації дієтичного та, можливо, лікувального харчування, тому можливі зміни в кількості дітей у кожній віковій групі та потребі в дієтичному та лікувальному харчуванні.
Учасник повинен урахувати та суворо дотримуватися графіка харчування дітей, визначеного керівником закладу. Учасник повинен забезпечити необхідну кількість штатного персоналу для приготування їжі, миття посуду, прибирання харчоблоку, видачі готових страв, повного сервірування столів та прибирання столів.
Продукти, які використовуються під час приготування їжі, повинні мати всі необхідні відповідно до законодавства документи, що підтверджують їх якість та безпечність, та відповідати гігієнічним вимогам до харчових продуктів.
Під час надання послуг та приготування їжі учасник забезпечує безперешкодний доступ на харчоблок працівникам замовника, що здійснюють контроль і нагляд, для проведення перевірки відповідності виробництва, зберігання, транспортування, реалізації і використання харчових продуктів.
Учасник повинен щодня проводити бракераж готових страв за участю медичного працівника школи чи іншої визначеної керівником закладу відповідальною за проведення бракеражу особою(ами). У разі встановлення та актування бракеражем факту неякісного приготування готових страв їх заміна повинна бути проведена не пізніше ніж протягом двох годин (відповідно до вимог пункту 24 Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою КМУ від 24.03.2021 № 305) та повинно бути забезпечено дотримання вимог щодо відбору і зберігання добових проб страв.
Кількість учнів на харчування узгоджується замовником кожного дня.
Протягом надання послуг учасник повинен забезпечувати їдальню достатньою кількістю столового та кухонного посуду, кухонного інвентарю, спеціального та санітарного одягу, мийними і дезінфікуючими засобами, здійснювати технічне обслуговування та поточний ремонт обладнання харчоблоку, здійснювати централізоване прання санітарного одягу, вживати заходів щодо забезпечення дотримання правил пожежної безпеки. Надання послуг повинно здійснюватися лише за наявності умов для дотримання правил особистої гігієни персоналом харчоблоку. Протягом надання послуг учасник повинен забезпечувати належний санітарний стан харчоблоку замовника.
Учасник повинен передбачити проведення відомчого лабораторного контролю питної води, готових страв, гігієнічних змивів з об’єктів навколишнього середовища, параметрів мікроклімату та освітленості в приміщеннях харчоблоку. Протягом надання послуг учасник повинен забезпечувати збереження приміщень та обладнання, розташованого в харчоблоку замовника. У разі необхідності здійснювати проведення поточних ремонтів приміщень, інженерних мереж та відшкодування завданих збитків.
На вимогу замовника учасник повинен представляти документи про якість та безпечність на всі харчові продукти, які використовуються для надання послуг.
Учасник повинен надати замовнику послуги, якість яких відповідає таким нормативним документам:
1)Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
2)Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»;
3)постанові КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»;
4)Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, затвердженому постановою КМУ від 02.02.2011 № 116 (із змінами);
5)наказу Мінекономіки від 03.12.2020 № 2532 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти», зареєстрованому в Мін’юсті 22.12.2020 за № 1275/35558;
6)наказу Мінагрополітики від 20.10.2022 № 813 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження», зареєстрованому в Мін’юсті 15.11.2022 за № 1409/38745;
7)наказу МОЗ від 23.07.2002 № 280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», зареєстрованому в Мін’юсті 08.08.2002 за № 639/6927.
Учасник несе відповідальність за якість та безпечність готової продукції, яка видається до споживання згідно із законодавством України.
МІСЦЕ ТА ОБСЯГ НАДАННЯ ПОСЛУГ ЇДАЛЕНЬ
Послуги з організації харчування в закладах освіти (аутсорсингові послуги)
Степівська початкова школа Гречаноподівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області с.Степове,вул.Молодіжна,4 Криворізький район Дніпропетровська область
Олександрівський ліцей Гречаноподівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області С.Олександрівка,вул.Шкільна,20 Криворізький район Дніпропетровська область
ЧОТИРИТИЖНЕВЕ СЕЗОННЕ МЕНЮ (одноразове) для учнів загальної середньої школи
Примірне чотиритижневе сезонне меню розробляється учасником самостійно відповідно до норм харчування у закладах освіти затверджених постановою КМУ № 305 від 24.03.2021р. та затверджується у Держпродспоживслужбі або на основі Примірного чотиритижневого сезонного меню згідно МОЗ України.